Blockchain wordt vaak ook wel de geniale uitvinding achter Bitcoin genoemd. De technologie wordt de laatste jaren steeds populairder en wordt daarom vaak in verband gebracht met grote tech bedrijven en banken. In deze post leg ik uit wat blockchain precies is en hoe het werkt.
In de meest simpele manier kan het omschreven worden als een publiekelijk grootboek. In het Engels wordt dit ook wel aangeduid met de bekende term distributed ledger. Iedereen die betrokken is bij de blockchain is mede-eigenaar van het grootboek en heeft ten alle tijden een identieke kopie ervan. Een transactie op het grootboek moet worden geverifieerd door meerdere gebruikers. De transactie wordt vervolgens gebundeld in een block en toegevoegd aan het einde van de blockchain. Dit resulteert dus in een keten (oftewel chain) van blocks waarin transacties zitten.
Iedere transactie kan teruggevonden worden op de blockchain
Dit betekent dat men elke transactie die ooit is gemaakt terug kan vinden op de blockchain. Daarbij is het zo dat alle in circulatie zijnde Bitcoins zich ten alle tijden bevinden op de blockchain en deze niet verlaten. Zodoende zijn de Bitcoins uit een nieuwe transactie te herleiden naar één of meerdere voorgaande transacties.
Om een voorbeeld te geven: In het crypto mining proces worden Bitcoins “uitgegeven” op de als een beloning voor de diensten van de miners. Deze Bitcoins blijven op de blockchain en de eigenaar heeft toegang tot deze Bitcoins middels de private key. Als de eigenaar besluit om een auto te kopen met de Bitcoins dan wordt er een transactie aangevraagd. De transactie wordt gevalideerd en encrypted door de miners en toegevoegd aan het einde van de blockchain. De Bitcoins veranderen van eigenaar maar blijven binnen de blockchain. De nieuwe eigenaar, oftewel de autoverkoper heeft middels zijn private key toegang tot de reeds ontvangen Bitcoins.
Dit houdt in dat het een gesloten circuit is. Alle Bitcoins bevinden zich ten alle tijden in de blockchain. Alle historische transacties zijn inzichtelijk en het grootboek met deze transacties zijn in handen van alle miners op het netwerk. Nieuwe transacties moeten worden gevalideerd door meerdere miners alvorens ze worden toegevoegd aan de blockchain.
Oftewel, met de blockchain valt niet te frauderen. Als je een fraudulente transactie aanbiedt dan wordt deze afgewezen door de miners. Als je probeert historische transacties in het grootboek te veranderen dan zou je tegelijkertijd de duizenden kopieën moeten wijzigen.
Blockchain versus het traditionele banksysteem
Om dieper in te gaan op de unieke eigenschappen leggen we de link naar het traditionele banksysteem. In het traditionele banksysteem wordt het grootboek beheerd door slechts één entiteit; de centrale server van de bank. Dit is tevens dezelfde entiteit die de transacties valideert. Daarbij is het ook zo dat de totale hoeveelheid geld toeneemt door kwantitatieve versoepeling.
Hierin wordt het al snel duidelijk waar het risico ligt. Theoretisch zou het mogelijk zijn om allerlei wijzigingen aan te brengen in transacties en te frauderen wanneer je de server van een bank zou hacken. Bij de blockchain is dit echter niet zo omdat transacties worden gevalideerd door meerdere personen en er duizenden kopieën van het grootboek zijn.
Vergeleken bij traditioneel bankieren biedt blockchain technologie veel voordelen. Het systeem is onmogelijk te frauderen, transacties worden sneller gevalideerd en de transactiekosten zijn doorgaans lager.
Andere applicaties van de blockchain
Ik heb net uitgelegd hoe blockchain technologie werkt ten opzichte van traditioneel bankieren. Maar, het is niet alleen weggelegd voor banken en financiën. Het heeft een veel wijdere toepassing. Men kan blockchain gebruiken voor allerlei zaken omtrent opslag, waard verdeling, eigendom, transparantie en meer.
Denk aan afspraken met verzekeraars die een bedrag uitbetalen wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Of denk aan de verdeling van royalties voor muzikanten op basis van een vooraf bepaalde verdeling. Er zijn inmiddels talloze projecten gericht op de zorg (Medibloc), internet of things (IOTA), social media (Reddcoin), product authenticiteit (VeChain) en online gaming (Funtoken).
Ik denk dat we nog veel van blockchain zullen horen en dat applicaties gebaseerd op blockchain technologie zullen bijdragen aan verhoogde transparantie en vermindering van fraude.